NordJCH SV-02 IntUCH NordUCH Stjh-R SVCH Lp I
               GUNHILLS BRIGHTEST AND BEST  
                             "COSMOS"

1994-12-24 -- 2006-04-20

Nordisk och Internationell Utställningschampion 
Nordisk Jaktprovschampion 
Svensk Viltspårschampion 
Godkänd Tjänstehund Räddning 
Lydnadsdiplom I 
Svensk Vinnare 2002 
Godkänd Mentaltest 
Vinnare VETERANKLASS Flatmästerskapet 2004

FRUSEN SPERMA FINNS!

Cosmos föddes på julafton 1994. Givetvis var jag med i valplådan hemma hos Gunnel Wahlström på Kennel Gunhill's i Umeå.
1991 såg jag en flattik som jag tyckte väldigt mycket om. Tikens namn på stamtavlan var Gunhill's Love Song men kallades Amy. Från hennes andra kull tog jag en valp som kom att heta Pajas. 1994 parades denna arbetsvilliga tik igen och då tvekade jag inte utan bokade en valp direkt. Pappan till valparna, Almanza Fräck i Frack, var en hanne av utmärkt typ som jag träffat ett flertal gånger och tyckte väldigt mycket om.

Cosmos tillbringade sitt första år till stor del med att växa. Redan som liten valp var han mycket snäll och lugn. Han orkade inte gå långa promenader utan sov mest i min skoteroverall, med huvudet i ena armen och bakbenen i den andra. Behöver jag säga att jag såg ut som Dolly Parton…

Cosmos 8 veckor
Cosmos 8 veckor
Almanza Fräck I Frack
Almanza Fräck I Frack
Gunhill's Amy's Love Song
Gunhill's Amy's Love Song

Vid 1.5 års ålder lossnade allt och vi tränade en månad för att starta i Unghundsklass under hösten 1996. Provet var i Örnsköldsvik för domare Jan Eriksson. Vi startade som provets första hund och jag kände på mig att det gått bra, men att det skulle resultera i 1:a HP vid vår första start hade jag dock inte väntat mig. Redan då kände jag att jag hade fått hem en fantastisk hund.
Vi startade 3 gånger i ökl med ett 3:e pris, 2 x 1:a pris, varav ett med HP. 1998 var vi sålunda uppflyttade till elitklass och Cosmos var bara 3 år!!
I elitklassen började ettorna trilla in och 1999 hade vi fått två 1:a pris samt det praktiska jaktprovet godkänt. Nu saknades endast sista ettan till det Svenska jaktchampionatet.
Under juni år 2000 åkte vi till Stavanger i Norge på dubbelprov för att se om det skulle vara möjligt att göra bra ifrån oss. Det resulterade i en helg med två 1:a priser, vilket senare gav titeln Norsk Jaktchampion
Den sista 1:a priset i Sverige kom 2001 när vi åkte till Gotland och startade för domaren Kjell Bräster. Som traditionen bjuder på Gotland kastas föraren som tagit ett championat ned i vattnet. Är det någon som badat i sleke (illaluktande tång för er oinvigda)? Jag rekommenderar det i alla fall inte…men det kändes helt ok med tanke på att Cosmos numera kunde titulera sig SJCH och NJCH.
Vi har trots jaktchampionaten fortsatt att starta och under hösten 2002 blev han provbäst i Järvsö för domare Willy Gustavsson. Den sammanfattande kritiken lyder: "En hund som visar alla de goda egenskaper som en retriever skall ha. En effektiv viltfinnare, med en härlig will to please."

Att Cosmos är en stark och arbetsvillig hund bevisas av hans hederspris som är tagna i samtliga klasser.

I januari 2000 åkte jag till Fauske för att prova lyckan på en Norsk Kennelklubbs utställning. Vem kunde ana att det skulle gå så bra? Cosmos visades för Ing-Marie Hagelin och fick v cert och CACIB. Kritiken löd: Mycket välbyggd hanhund. Vacker huvudlinje. Utmärkta vinklar fram och bak. Bra ben och tassar. Bra och tilltalande överlinje. Tillräcklig päls. Något tätt bak men parallellt. Bra front. Mycket bra steg från sidan. 
Han blev NUCH och tog också hem BIR och BIG. Det betydde att han gick vidare till BIS finalen. Vi som inte hade rum för en natt till!! 
Det löste sig eftersom Ulla Ewelönn från Kennel Khamses i Umeå ändå skulle stanna kvar i Fauske. Hon ställde upp och visade honom i BIS finalen för domare Ferelith Sommerfield. Ulla ringde senare och berättade att de blev BIS! De anekdoterna som Ulla senare berättade från utställningen kommer jag att leva på länge. Något snöpligt man inte fick vara med och uppleva det själv. Tusen tack Ulla!

Senare under 2002 fick Cosmos sitt sista CACIB på SKK i Piteå och blev IntUCH.
Inte nog med att vi höll på med både jakt, utställning, viltspår (SVCH) och lydnad (LpI). Med stark tidspress blev han klar räddningshund precis innan han fyllde 5 år. Under två veckor på räddningshundsförarutbildningen på Rosersberg i Stockholm gjorde Cosmos ett strålande arbete. Då var jag verkligen stolt över honom. Även här kom hans lugn och stora arbetskapacitet till sin rätt och han visade att han verkligen är en hund utöver det mesta.

Trots att vi har startat och tävlat tillsammans i många år önskar jag att vi kunde mer tid såhär på ålderns höst till att få göra det som vi tycker är mest roligt tillsammans.

Andra framgångar som Cosmos haft är:
MUH-test godkänt 
Östras Flat 2000, 2001, 2002 
Allroundflat Umeå 1997 
Umemästare 1997, 1998 
Umemyggans VP 1998 
Brunos VP 1998 
Mardis Minne 1998
Årets Flat, 2 placering 3 gånger (Gunhill's Brightest And Näst Best…enligt Charmörens redaktör.)

Hans fantastiska karriär har fortsatt som veteran. I december 2002 anmälde vi till Stora Stockholmsutställningen. Cosmos uppfödare Gunnel kom ner för att titta. Trots att jag anmält, ångrade jag mig och tänkte inte alls visa Cosmos den dagen. -Det är klart du skall visa honom, sade Gunnel. Det var ju bara att lyssna på "hon som vet bäst" och åka till utställningen. Det var tur att jag verkligen lyssnade för Cosmos blev SV-02 (Svensk Vinnare) och BIM. Domare för hanhundarna var David Dalton.

Cosmos FIN Jaktchampion
Cosmos FIN Jaktchampion
Cosmos ÖKL
Cosmos ÖKL
C Åsa Lindholm
C Åsa Lindholm

I träskmarken på provplatsen i Finska Antskog 27/7 2003 där ekipaget FIN MVA Blackpicks Perfect Hunter och Keijo Saarinen löste landdirigering efter första markering av en trippel på vatten. (Båten skymtas långt bakom den orange påsen i mitten på bilden...) Om ni kan se andra sidan land på andra sidan träsket...så var vattendirigeringen där till vänster i kanten bakom båten.... Till höger fältarbete

Att äga en sådan hund som Cosmos är tyvärr alltför få förunnat. Jag önskar att fler skulle ha samma möjlighet som jag har, att uppskatta en flatcoat som verkligen är dual purpose i ordets rätta bemärkelse.