OM MIG

© Caroline Pettersson
© Caroline Pettersson

Kennelprefixet Cosmic Cover's grundades 2005, men kom inte att användas förrän första kullen med Lilja (Almanza Brightest Moment) 2006. Under prefixet står Åza Vikström. 

2024 var året som kennelprefixet Cosmic Cover's för min del övergick i ett annat prefix som heter Boschton. Så från 2024 föder jag upp hundar under detta prefix.

Jag heter Åza Vikström och bor sedan flera år tillsammans med Jörgen, som bedriver Loov Viltvård, och barnen Noah och Colin i Sturefors utanför Linköping. Barnen är numera utflugna p g a studier.

Mitt stora djurintresse började redan som 3-åring med kaniner och annat smått. Senare övergick jag till att arbeta med hästar inom dressyr, hoppning och så småningom travhästar. Vid flytt på grund av studier gick mitt hästintresse över till hundar. Min första hund var en omplacerad Golden retriever tik som jag köpte 1986. I slutet av 1980-talet började jag studera på Umeå Universitet där jag läste linjen Personal- och Arbetslivsfrågor. Kompletterade med historia, kvinnohistoria samt freds-och konfliktstudier.

År 1992 köpte jag min andra hund som var en Flatcoated Retriever från kennel Gunhill's i Umeå. Han kallade jag för "Pajas" och blev SLCH SUCH SVCH Stjh-R LpI. Under följande år påbörjade jag ett instruktörsutbildningsprojekt på Umeå Brukshundsklubb. Projektet tog flera år med intensiva teoretiska studier och praktiska delar. Jag blev godkänd Instruktör A. Min utbildning fortsatte genom SSRK (Svenska Spaniel och Retriever Klubben) instruktörsutbildning. Studerade även etologi och jakt. Vidare har jag gått många privata utbildningar och kurser för både svenska, engelska, europeiska och nordiska instruktörer.

Kurser som jag själv hållit är allmänlydnadskurser, aktiveringskurser, specialkurser, tävlingskurser, valpkurser, individuella kurser bla för problemhundar, handledare på räddningskurser, apporteringskurser och olika jaktkurser.
Som förare har jag fört fram två hundar till TJH (RDH) (räddningshundar), en till SLCH, två till SJCH, NJCH, en till NORDJCH på B-prov och två till SVCH. 2013 lyckades jag få min första A-provschampion av egen uppfödning SEJ(A)CH Cosmic Cover's Cotton Field samt ett internationellt CACIT.

Under åren har jag fått förmånen att framföra flera fantastiska hundar. Alla har tillfört något bra på sitt sätt. Desto mer åren går, desto mer lär man också sig och förstår vilken fin kamrat man har i snöret. Nästkommande stjärna efter "Pajas" var Cosmos, SV-02 SJCH NJCH IntUCH NordUCH SVCH Stjh-R LpI Gunhill's Brightest And Best. Denna lilla "fula ankunge" köpte jag av Gunnel Wahlström 1985. Vilken hund han senare skulle visa sig bli. Snacka om att växa i kostymen. Jag är så glad att vi fick 11 fantastiska år tillsammans och de sista åren som helt fenomenal jakthund.
Efter Cosmos hade jag enorm tur och fick "låna" SJCH NJCH Gunhill's Anas Formosa av min kompis Malin som var allergisk. Vilken lycka. Malin hade fixat grunden och jag fick skörda de sista frukterna av JCH. Vilken otrolig tik till att ha både will to please och arbetslusten och farten.

På senare år har jag också kommit att älska en ny retrieverras, labradoren. 2007 köpte jag av Lena Bratsberg-Karlsson på Kennel Searover min första. Tillsammans med Rally så kom jakten allt mer att ta överhand över vår fritid. Rally, SEJCH Searover Tan's Glory kom att bli min stamtik för jaktlabradoren som ras. Vi började tävla på A-prov och jag insåg att tillsammans med jakt är det här det jag ville hålla på med. Jag har sparat tre fina avkommor efter Rally där SE J(A)CH Cosmic Cover's Cotton Field, Bliss har blivit den mest framgångsrika. Hon har även tagit en Internationellt CACIT på A-prov. Denna fantastiska hund har lärt mig så mycket. 

Min importtik Broadlaw Millie, Mill, har under 2019 blivit dubbel jaktchampion på både B-prov och A-prov. Hon kan nu titulera sig SE J(J)CH SE J(A)CH BROADLAW MILLIE. De unga hundarna har visat goda förutsättningar att lyckas i framtiden. Utvecklingen fortsätter...

Under 2021 så sparade jag en tik efter Mill och Poacher. CC Mill's Primerose, Flake. I år har vi tagit 2 x 1 ökl. Hon är fortfarande ung och enligt mig en lovande tik. Jag sparade året efter också en tik efter Mill och Cracker, CC Mill's Corvette, Esso. Hon är en liten rallybil. Ska bli spännane att följa henne med.

Under 2023 12 01 så har jag och min son gått ihop under ett nytt kennelnamn: Boschton. Så från och med nu så kommer alla kullar födas under prefixet Boschton.

Jag har god tillförsikt över framtiden eftersom jag har så många duktiga valpköpare. Vi ses snart på en kennelträning.

/Åza