JAKTLABRADOR
 
2024 03 20

Kolla in under Flakes valpar där det finns en tikvalp som väntar på rätt ägare.

Även en mycket lovande västlaikahane väntar på ny ägare.

Ness är dräktig och valpar i början på april.Flake har valpat och det blev 4 hanvalpar och 4 tikvalpar. Är du intresserad av jaktlabrador av toppstam är det från denna kullen du ska köpa av. Bilder på valpar ligger under kullen samt lite mer information.

Är du den jag söker??

Söker också någon som kan tänka sig ett samarbete med tik och bibehållen avelsrätt. Det finns fortarande en tikvalp som söker sitt rätta hem.

Bling (Västsibirisk laika) har valpat. Finns mer information om ni scrollar ner och kollar på hennes kull. Här kommer också en valp att bli kvar eftersom kombinationen har 0.0 i inavelsgrad. Bara det är spännande. En hanvalp är otingad.

Ness, CC Yin Prove Your Point, är parad och beräknas valpa i april med leverans i början på juni. Svarta valpar väntas.

Välkommen att lägga in en förfrågan om valp på min mailadress under kontakter.

Jag har kurser en gång i måndaden för köpare för att ni ska få en god start med er hund.

Bara hör av er //Åza

Är du intresserad av en valp så sänd i första hand ett mail. Svarar jag inte direkt så bara vänta så får du ett svar. Annars så skickar du ett mail igen och svar kommer så fort som jag kan. 

Om du ringer är det inte säkert jag kan ta telefonen, skicka ett sms om det är viktigt. 

Jag tar kontakt med ALLA köpare framöver. 

---------------------------------------------------------------------------------

jaktlabrador

Cosmic cover's Mills primerose-FTCH troddenmills full throttle of leacaz

Flake
Flake
Todd
Todd

2024 01 11

2023 12 12 Flake har valpat.

I dagsläget finns det två hanvalpar att tinga från denna kombination. En gul eller svart. 
På tiksidan söker jag någon som vill samarbeta med ett SKK avtal om bibehållen avelsrätt. Fundera du på det så hör av dig till mig så pratar vi vidare om det.

Det här är nog en av mina sådana där drömparningar som jag tänkt på under en lång tid. Jag såg Todd som ung hund i UK och där och då föddes drömmen om en valp efter honom. Jag parade då Race med honom, men hon gick tyvärr tom då det var lite för tidigt. Nu har jag äntligen hittat "rätt" tik och tidpunkt att använda honom och jag ser fram emot detta något enormt. Han är helt igenom en fantastisk hund. Jag gillar att använda de där hundarna som jag ser som unga med stor potential. De som har det där lilla extra som unga. Under åren så har Todd visat framfötterna och vunnit många trials och förtjänat titeln Field Trial Champion. Han har varit finalist på IGL 2019 och 2021. Han har också gett många fina avkommor som jag under åren har följt.

Flake är min första egna tik som jag sparat efter Mill, SE JCH SE J(A)CH Broadlaw Millie. Hon har från första början varit väldig mogen och tidig jakt. Hon är lugn och balanserad men samtidigt en väldig stil och fart. Hon är fortfarande ung, 2.5 år och har redan klättrat upp med uppflyttning till EKL på B-prov. På jakterna har hon visat sig vara en mycket god markör och en sjujäkla viltfinnare. Bland annat så har hon uppvisat just den jaktlusten och viljan som jag vill ha. Hon tar sig snabbt till en nedslagsplats och spårar skadat vilt för att finna det. Så hon är verkligen en naturlig viltfinnare. Det ska bli väldigt roligt att fortsätta träna henne inför field trials och vi hoppas komma till start 2024.

Hälsa:

Todd:

Hip Score0/0
Elbows0.
prcd-PRAHereditary Clear
CNMHereditary Clear
BVA Eye Test Feb 2019 - Clear
SD2Clear
EICHereditary Clear

Flake:

Se under hennes sida. 

Beräknad parningsindex via SKK:

Inavel: 1.6 %
HD index: 115
ED index: 105

Tik huvud
Tik huvud
Tik nacke
Tik nacke
Tik manke
Tik manke
Tik rygg
Tik rygg
Hane huvud
Hane huvud
Hane nacke
Hane nacke
Hane manke
Hane manke
Hane rygg
Hane rygg

västsibirisk laika

SE J (VLÖ) CH Asta-Laiki plus kazbek

Bling
Bling
Kazbec
Kazbec

Bling är parad med Kazbek i början av november. Valparna väntas i mellandagarna. Bling är dräktig.

Laiki Plus Kazbek är en rysk importerad hane. Således blir kominationen 0.0 i inavelsgrad. När man funderar på avel och speciellt på en sådan liten ras som västsibirisk laika så måste man ibland tänka utanför boxen. Det är gjort i det här fallet med diskussioner med bl a skk avelsavdelning som självfallet godkänner parningen och tycker att det är just såhär vi måste tänka i presumtivt i raser med snäv avelsbas. Varför har jag då varit i kontakt med SKK? Jo, för att Laiki Plus Kazbek har en 1 ED, men är för övrigt helt ua och frisk. Eftersom han är en importerad hane så vet vi rätt lite om hur han hanterades samt vilket foder som gavs under uppväxten. Sådant som vi vet kan påverka skelettet. Det vi vet är att han har en friröntgad syster i Norge. Men i det här fallet väljer jag att gå på SKK och andra uppfödares rekommendationer att bredda rasen med "nytt blod".

Bling kan ni läsa mer om under hennes flik. Hon har varit en tik som från början varit självklar i sin jakt och jaktlust. Hon har ett sök på ca 1-1.5 km. Hon jagar främst vildsvin och är vildsvinschampion på jaktprov. 

På höstnätterna jagar vi grävling och det är hon grym på.

En annan sysselsättning är björnjakt där det skjutits några björnar för henne. 

Hemma är hon ett mystroll och älskar uppmärksamhet. 

Kazbec är framförallt en trygg och stabil hane. Han är vänlig och mycket tilltalande. Han jagar framförallt älg i norrland och han är stark och har ett mycket bra sök. Det har skjutits flertalet älgar och vildsvin för honom.

Såhär skriver Joakim Tryggstad om Kazbek:

Namnet är Laiki Plus Kazbek och han föddes 2000-11-16, Har namnet Kazbek som det vardagliga namnet. Kazbek föddes vid västra foten av Uralberget i Ryssland.

Efter många år av import av Väst Sibirisk Laika har lärdomen blivit att deras jakt och prov skiljer sig väsentligt från hur vi vill jaga t.ex älg i Norden. I Ryssland används Laikor allt från hägnjakt, småvilts jakt till jakt på större djur. Och alla dessa olika användningsområden med egen riktad avel skapar olika jaktliga egenskaper och förmågor hos hundarna.

Kazbek är den första hund jag importerat med meriter på älg-prov. Det jagas inte så mycket älg (procentuellt) jämfört med andra vilt. Så det är inte så lätt att hitta dessa typer av hundar. Och den erfarenheten jag har fått av mina misstag är söket och modet är de stora skillnaderna.

Kazbek sök var klar innan två års ålder. Han söker både i vind och i spår. Tar även äldre spår. Söker varierar från 200-700 m. Oftast räcker det att Kazbek ser mig, så vänder han ut igen. Det har jag inte varit van med tidigare Laikor

Mer information kommer.

Välkommen att lämna in en intresseanmälan. Kolla kontaktuppgifter som finns i en egen fil.

Utdrag från SKK Avelsdata om parning Bling/Kazbec:

Visa:      3 led 4 led 5 led 6 led      Visa titlar:    ja nej           Inavelsgrad:   0,0
%    Observandum:   
valp   SE18583/2022
Laiki Plus KazbekRKF4662312
BelRKF3052909
T-Chak
RKF2804059
Inta
RKF4349573
Laiki Plus IskraRKF3302676
Pelym
RKF3669916
Diva
SE43882/2016
AstaSE41104/2013
Holmseryds NorrisS26893/2008
Sure-Fires Rt-Valur
S20523/2005
Sure-Fires Dk-Lira
SE38518/2011
Dunklets SentaFIN33551/07
Kakarinsuo Rokka
S34506/2007
Känneparkens Cita

En hanvalp på 12 veckor finns otingad efter Bling och Kazbec. Han är oerhört trevlig, framåt och social. Han är inkörd på visselsignal på inkallnig samt präglas dagligen på vildsvin.

Cosmic Cover's race all in-SE J(J)CH SE J(A)CH STREAMLIGHT'S AQUAS MR BINGLEY

Colt
Colt
Bingley
Bingley

2024 03 20

Det blev endast en gul tikvalp som är tingad.

Under förra veckan så parades Colt med härliga Bingley. Även den här kullen ser jag fram emot då en valp kommer att sparas. Colt är en härligt genuint glad och snäll hund. Hon ställer upp i alla väder och gör sitt bästa. Hon är grundtränad, men sen så fick jag göra några operationer i magen och fick göra omprioriteringar, och går för fullt ut som jakthund istället för en tävlingshund. Hon är till stor hjälp på jakterna som jag går på. 

Colt är efter CC Rally' Reaction, som idag är 13 år gammal och också går fullt ut på alla jakter samt FTCH Fendawood Ale. En härligt arbetande hund som jag haft nöjet att se innan han flyttade till USA. Race och Ale var också en sådan där drömkombination som jag gjorde. Reste ner till Österrike och vistades där en vecka och såg hanhundarna i arbete. Colts tidigare valpar har stark jaktlust, är stabila, men ändå lyhörda. 

Maggan säger såhär om Bingley:

Han är en härligt arbetsvillig hund. Han är fullständigt orädd och med en attityd att inget är omöjligt. 

På våra första starter i EKL fick vi två raka 1 pris med en veckas mellanrum. Sitt praktiska prov klarade han med galans.

Hemma är han den lugnaste av alla våra hundar och vilar gärna i ett eget hörn.

Eftersom jag är ute och apporterar på många jakter så är det självklart att Bingley är med. Han är focuserad, men ändå påverkningsbar i skarpt läge. En mycket bra och härlig jaktkamrat har jag med mig i skogen. 

Jag kan stämma in på allt eftersom jag ser Bingley på många av jakterna där Maggan och jag är tillsammans på. Det är en ynnest att få möjlighet att se hanhundarna man använder i arbete också. Speciellt så mycket som jag har sett Bingley. Vi har höga krav på hundarna och de uppfyller kraven med råge.

Beräknat index för kullen på SKK: HD 101 och ED 108

Cosmic cover's yin prove your point-
DK BRCH SE J(A)CH DK JCH DK WTCH FRANK IN GREENWOOD

Ness
Ness
Jon och Kaos
Jon och Kaos

Börjar med att lägga in Ness hälsotester som är gjorda enligt nedan:

HD grad: A
Armbågsledsdysplasi: ED 0
Ögonlysning: 2023 09 13: partiell katarakt-ej ärftlig

DNA test Laboklin 2023 09 07:

STGD-PRA (Stargardt) - Clear
Degenerative Myelopathy - PCR - Clear
Exercise Induced Collapse (EIC) - PCR - Clear
Hereditary nasal parakeratosis (HNPK) - PCR - Clear
Dwarfism (Skeletal Dysplasia 2) - PCR - Clear
Hereditary myopathy (CNM) - PCR - Clear
prcd-PRA - PCR - Clear
Retinal dysplasia (OSD) - PCR - Clear

Frank In Greenwood, Kaos, är en hane som jag dömt på Field trial, tävlat emot på Field Trial och sen dessutom sett som picking up. En hane som har det och dessutom nu vid en ansenlig ålder är kärnfrisk. Det är ett självklart val att använda honom igen eftersom jag verkligen tycker om hans avkommor.

Jag har en kull med honom sen tidigare och jag gillar det jag ser. Valpar fulla med jaktlust, bra markörer och balansen mellan arbete och styrbarhet.

Ness är en tik som verkligen faller mig i smaken. Hon är tredje generationen efter min SE (A) CH CC Cotton Field som redan vid tre års ålder blev Svensk Field Trial Champion. Ness uppvisar samma fina anlag som sina tidigare generationer. Stark markör, har fin will to please och en stark jaktlust. En riktigt fin och balanserad tik som Marie äger och som jag sett jaktligt också då vi jagar ihop.

Beräknad index i SKK: ED 104 och HD 109